Ziua Europei

AFIS ZIUA EUROPEI

INFORMAŢII  GENERALE

Titlul proiectului: Ziua Europei

Locul de desfăşurare: Arad – Platoul Palatului Administrativ, ora 12.00

Data evenimentului: 9 mai 2016

Grup ţintă: 

Participanți activitate:

– Minim 20 standuri cu 10 participanți/stand (8 elevi și 2 profesori)

– Minim 10 dansuri tradiționale ale țărilor europene (minim 6 elevi/dans)

 Beneficiari

– Elevi, studenți, profesori, voluntari EVS, instituții, ong-uri, cetățeni interesați din Municipiul și Județul Arad.

Organizatori:

CENTRUL MUNICIPAL DE CULTURĂ ARAD

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD

ASOCIAȚIA CENTRUL JUDEȚEAN DE VOLUNTARIAT ARAD

ASOCIAȚIA EDUCATIO ARAD

DESCRIEREA PROIECTULUI

ZIUA EUROPEI, ISTORIC

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre.

Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 28 de state membre.

Printre evenimentele de diplomaţie publică şi culturală care au loc cu acest prilej, se numără manifestările comune organizate sub egida preşedinţiei Uniunii Europene: mese rotunde, expoziţii de carte şi fotografii, proiecţii de filme artistice şi documentare, distribuirea de materiale promoţionale despre ţările europene. Acţiunile dedicate sărbătoririi acestei Zile europene continuă pe tot parcursul lunii mai.

Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii UE. Poate fi definită astfel, ca ziua cetăţenilor unei ‘Europe Unite’, care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.

Justificare organizării evenimentului

Orice tip de activitate extraşcolară corect implementată porneşte de la necesitatea optimizării procesului de învăţământ. Deşi organizarea evenimentului ţine de educaţia nonformală, nu se poate detaşa de celelalte tipuri de educaţie (formală şi informală), motiv pentru care ele se articulează, generând câştig şcolii şi culturii organizaţionale.

Activităţile de factura nonformală sunt cu atât mai necesare cu cât, tot mai des, se remarcă şi se vorbeşte despre nevoia de deschidere a elevului către aspecte cât mai diverse ale lumii în care trăieşte. De aceea, prezentările creative, organizarea de standurilor şi spectacolul prin dans pot deveni mijloace de afirmare şi chiar motivare a elevilor pentru tot ce inseamnă educaţie susţinută de şcoală.

Capitalul uman este de o importanță esențială în dezvoltarea comunităților, de accea oferim tinerilor participanți oportunitatea de a se prezenta publicului arădean.

Scopul și obiectivul general al proiectului

SCOPUL: Promovarea spiritului de interculturalitate, cunoaşterea ţărilor europene.

OBIECTIVUL GENERAL: Organizarea unui eveniment pe durata unei zile, prin care se amenajează standuri/corturi ale țărilor europene de către instituții publice/ong/instituții de învățământ.

Rezumat activitate

Organizarea Zilei Europei, în 9 mai 2016 va fi transformată într-un eveniment pe durata unei zile, pe platoul Palatului Administrativ din Arad, începând cu ora 11.00. Durata evenimentului va avea 3 ore și va cuprinde o expoziție a țărilor în miniatură, și a unui spectacol cultural artistic.

Organizatorii fac apel public pentru înregistrarea participanților

Astfel se pot înscrie ONG-uri, instituții de învățământ, organizații de tineret/studențești/ non-politice, grupuri de cetățeni interesați în activitățile principale:

  • Prezentare stand țară al unei țări membre a UE
  • Prezentare dans tradițional al unei țări membre a UE

Înscrierile se fac până la data de 26 aprilie 2016, prin completarea formularului de înregistrare și expedierea acestuia la adresa de mail: voluntariatarad@gmail.com.

Implică-te ca și VOLUNTAR

Promotorii recrutează voluntari, care să contribuie la amenajarea standului Uniunii Europene, iar cei care au talent și timpul le permite la realizarea unui dans sincron tematic pentru deschiderea evenimentului.

Înscrierile se fac până la data de 26 aprilie 2016, prin trimiterea unui e-mail cu datele de contact (nume, prenume, mail, telefon, și DANS SINCRON – doar dacă voluntarul optează pentru această activitate) la adresa de mail: voluntariatarad@gmail.com alături de mesajul Voluntar la Ziua Europei.

FORMULAR ÎNSCRIERE 9 MAI 2016 – ZIUA EUROPEI

FORMULAR ONLINE –  ÎNSCRIERE 9 MAI 2016 – ZIUA EUROPEI

Program eveniment:

 Ora 11.00 Organizarea standurilor de prezentare a ţărilor europene de către şcolile/instituțiile/ong-rile înscrise în proiect: imagini, artă, tradiţie, obiceiuri, tradiţie culinară, atracţii turistice, port popular, realizări remarcabile în diferite domenii;

Ora: 11.30 Distribuirea unor materiale de informare  despre UE și EUROPA;

Ora 12.00 Deschiderea oficală a evenimentului;

Ora 12.30 Vizitarea standurilor de către membrii comunităţii oraşului, pe fundalul muzical reprezentat de muzica ţărilor europene;

Ora 12.30 – 14.00 Prezentarea unor momente de dans specifice țărilor europene;

15.00 Închiderea activităților;

REZULTATE

Impactul asupra grupului ţintă:

Activitățile vor avea un impact pozitiv în ceea ce privește participanții și spectatorii cel putin din perspectivele:

a) adoptării unui stil de viață activ îndreptat către valorile Uniunii Europene;

b) creșterii capacității acestora de se implica în proiecte comunitare;

Valenţe pedagogice:

  • dezvoltă personalitatea elevilor pe baza unor valori împărtăşite de către toţi europenii;
  • le oferă oportunitatea cunoaşterii Europei, regiunilor sale, le permite să cunoască şi să înţeleagă rolul instituţiilor Uniunii Europene;
  • încurajează conştiinţa identităţii culturale europene în întreaga sa diversitate prin încurajarea de atitudini pozitive din partea cetăţenilor europeni, stilurilor de viaţă, convingerilor, opiniilor şi ideilor;
  • dezvoltă şi măreşte conştiinţa europeană lăsând copiii să vadă că grupul căruia-i aparţin este o verigă în lanţul istoric, oferindu-le o mai bună înţelegere a prezentului prin aflarea trecutului;
  • dezvoltă cunoştinţe economice, politice, culturale şi sociale şi facilitează înţelegerea conceptului de cetăţenie europeană;
  • dezvoltă o conştiinţă a sensului responsabilităţii pentru viitorul Europei, mediului înconjurător, democraţiei, păcii şi drepturilor omului;
  • îmbunătăţeşte comunicările şi colaborările cu alţi cetăţeni europeni, dezvoltând abilitatea de a folosi alte limbi europene la fel de bine ca cea nativă;

Contact:

 Asociația Centrul Județean de Voluntariat Arad

Arad, Revoluției 87 ap 6

www.voluntariatarad.ro

mail: voluntariatarad@gmail.com

Tel: +407494808435 sau +40733532735

Facebook: https://www.facebook.com/voluntariatarad