Aradul vrea să intre în Cartea Recordurilor! Vezi ce record ar putea fi doborât

În Cartea Recordurilor (Guinness World Records) își găsesc locul performante care mai de care mai trăznite. La Arad, un grup de inițiativă vrea să stabilească un nou record, cu totul special, în data de 2 iulie, pe stadionul Gloria. Categoria pentru care inițiatorii au ales-o este „Cel mai lung lanț de capace de sticlă de plastic” (Longest chain of bottle caps).

Inițiatori sunt

CENTRUL JUDEŢEAN DE VOLUNTARIAT ARAD, POLIȚIA LOCALĂ ARAD, GARDA NAȚIONALĂ DE MEDIU – COMISARIATUL JUDEȚEAN ARAD, CENTRUL MUNICIPAL DE CULTURĂ ARAD, PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD, SC POLARIS M HOLDING SRL, ASOCIAȚIA EDUCATIO

 Contextul evenimentului

 În perioada aprilie-iulie 2016, Asociația Centrul Județean de Voluntariat implementează proiectul denumit “FII ECOLOGIC”. Centrul de Voluntariat Arad în cadrul proiectului derulează o campanie de conștientizare centrată pe importanța protejării mediului înconjurător, care include o serie de activități, cum ar fi: ecologizare și igienizare, organizarea unor concursuri de fotografie ECO, campanie de colectare a hârtiei și a capacelor/dopurilor – PET dar şi realizarea unor evenimente menite să promoveze participarea publică a comunității.

Aceste campanii vor fi completate prin activități de diseminare: acțiunea ECO ART care constă în a face picturi  din dopurile PET colectate și nu în ultimul rând, o expoziție Eco.

Centrul de Voluntariat a pornit de la problemele cu care se confruntă generația actuală, cel puțin în municipiul Arad, și anume: conștientizarea scăzută în rândul tinerilor din Arad asupra importanței Eco şi voluntariatului ca formă de participare activă în societate.

Problema identificată este reală, concretă și urgentă. Urgența acestei probleme se referă la efectele negative nu numai asupra resurselor naturale, dar trebuie înțeleasă importanța participării active a tinerilor în societate. Fără a lua măsuri urgente în vederea reducerii acestei probleme, tinerii, parte din grupul țintă, (elevi de liceu), vor dezvolta un comportament superficial spre pune în pericol mediul înconjurător. Pe de o parte  natura – un prejudiciu greu reparabil, iar pe de alta, tinerii riscă să fie marginalizați social atunci când adoptă aceeași atitudine în contextul deplasărilor în țările în care respectul pentru natură este mai mare.

 Colecarea DOPURILOR PET s-a realizat în lunile mai şi iunie prin partenerii și instituțiile înscrise în proiect și anume:

COLEGIUL NAŢIONAL “VASILE GOLDIŞ” ARAD

ȘCOALA GIMNAZIALĂ TÎRNOVA

GRADINIŢA P.P. NR. 14 ARAD

LICEUL TEHNOLOGIC„IULIU MOLDOVAN”ARAD

SCOALA GIMNAZIALĂ NR 2 PECICA

ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.5 ARAD

GRĂDINIȚA PN NR. 11 ARAD

1 GIMN. “NICOLAE BALCESCU” – ARAD

ȘCOALA GIMNAZIALĂ FRAȚII NEUMAN ARAD

GRADINIȚA P.P.NR.8 ARAD

GRADINITA PP CURCUBEUL COPIILOR ARAD

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”CAIUS IACOB ” ARAD

COLEGIUL NATIONAL ”ELENA GHIBA BIRTA”

COLEGIUL ECONOMIC ARAD

LICEUL DE ARTE “SABIN DRAGOI”

ASOCIAȚIA CITY GUIDE ARAD

ASOCIAȚIA CENTRUL DE EXCELENȚĂ ARAD

 Record precedent

 Cel mai lung lanț de capace de sticlă este format din 87.575 capace de sticlă și a fost creat de Gitok ( Belgia ) în Kalmthout, ÎN 4 aprilie 2014. Lanțul avea 442 m ( 1.450 ft 1.54 in ) lungime.

 Încercarea de a doborî recordul

 În 18 mai 2016 Asociația Centrul Județean de Voluntariat Arad a înscris oficial aplicația pentru a doborî recordul actual de 87.575 capace de sticlă înșiruite, iar în 19 mai 2016 a fost aprobată de către Guinness World Records.

În cadrul activităților proiectului „Fii Ecologic” până la data de 10 iunie 2016  s-au colectat peste 250.000 de dopuri de sticlă pet care vor fi înşiruite.

Partenerii vor încerca să bată recordul în 2 iulie 2016, pe Stadionul Gloria din Arad unde vor avea nevoie de ajutor din partea voluntarilor.

 Dacă vrei să te implici te poti înscrie aici: https://www.surveymonkey.com/r/fiiecologic

 Pagina de facebook: https://www.facebook.com/fiiecologic/

 Estimăm că evenimentul va fi susţinut de peste 200 de voluntari. După ce încercarea curentă va fi depășită, capacele vor fi utilizate pentru crearea picturi urbane. Prin urmare, obiectivul nostru final este de a transforma deșeurile reciclabile în artă.

Festivitatea de premiere a proiectului Fii Ecologic!

 Festivitatea de premiere a proiectului Fii Ecologic va avea loc în 2 iulie 2016 pe Stadionul Gloria din Arad începând cu ora 14:00.

 Organizatorii îi vor recompensa pe toți cei care s-au înscris și au contribuit în cadrul proiectului Fii Ecologic.

 Despre proiectul fii ecologic se poate accesa pagina http://www.voluntariatarad.ro/proiecte/fii-ecologic/

 Transformăm deșeurile în ARTĂ

 Eco Art – realizare tablouri din dopuri pet (9 iulie 2016)

 Activitatea va fi  organizată în 9 iunie 2016 în municipiul Arad, pe platoul Teatrului de Stat Ioan Slavici din Arad, și are ca finalitate realizarea unor tablouri din dopuri PET de către echipe formate din 6 membri.

Temele admise sunt cele eco, peisaje din natură, Arad, România sau Europa, toate având ca mesaj pentru trecători necesitatea de a reflecta asupra mediului înconjurător și a conștientiza importanța colectării selective.

 Dopurile pet vor fi prinse pe placă OSB 2500x1250x15 mm, prin cuie.

 Te poți înscrie alături de echipa ta accesând următorul link:

https://www.surveymonkey.com/r/echipetablouriPET

 Tablourile vor fi expuse publicului în perioada 10 iulie – 20 iulie și ulterior vor fi scoase la licitație iar fondurile obținute vor fi donate pentru înființarea unor clase de pregătire a olimpicilor arădeni pentru anul 2016-2017.